Blue Light Briller, Virker det? (Ja!) - Tego.dk

blue light virker det?

I 2022 havde 93% af danskerne en smartphone, 90% havde en PC og over 50% havde en tablet/mini pc i husstanden - Det er ingen hemmelighed at teknologien i dag er en del af vores hverdag - både derhjemme, på arbejde, i skolen og det har desværre nogle negative helbredsmæssige følger på mennesket. 

 

Hvad er Blue Light?

Blue light eller Blå lys også kendt som ''synlig højenergilys'' er en lysstråle, som bliver udgivet fra vores digitale enheder, LED lamper og faktisk også fra solen.

Vores øjne kan filtrere det meste lys, men de kan desværre ikke filtrere det blå lys, hvilket har en række effekter på mennesket.

blue light spektrum

Videnskaben bag det blå lys

Hold fast, nu kommer der lidt biologi og fysik. I tidernes morgen, dengang der ikke var ure og klokkesystem, der lod man solen bestemme hvornår vi skulle sove, og hvornår vi skulle vågne. 

Hvorfor?

Meget simpelt! Når solen står op, så bliver vores øjne udsat for UV-lys, og det fortæller vores hjerne, at det er dag - derfor bliver vi friske.

Derimod.. Når solen går ned og det bliver mørkt, så bliver vores øjne ikke længere udsat for UV-lys, og det fortæller hjernen, at det er tid til at sove. 

Det er blandt andet derfor, at mennesket har svært ved at sove, mens der er lyst.

Problemet med det blå lys

Nu ved vi, hvad UV-lys er, og hvad der overordnet set sker, når vi bliver udsat for dette.

Men hvorfor er det blå lys dårligt for os?

Mennesket er i bygget til at skulle kigge på digitale skærme. Solen skulle egentlig være vores eneste kilde til UV-lys og herunder blå lys, men i dag står vi og er omringet og bruger størstedelen af vores dage på at kigge på skærme. Dette kaldes overeksponering af det blå lys.

Hvad sker der i vores krop?

Når vi bliver udsat for sollys, så stopper kroppen med at producere søvnhormonet melatonin. Omvendt begynder kroppen at producere melatonin, når det bliver mørkt.

 

Hvad er melatonin?

Melatonin er kroppens søvnhormon, som har funktionen at gøre os trætte, når vi skal sove. Søvnhormonet bliver primært aktiveret, når det bliver mørkt. Man kan også få melatonin på recept af sin læge, hvis man eksempelvis har søvnproblemer.

blue light melatonin søvnhormon

Hvorfor virker Blue Light Briller?

Vores Blue Light Briller virker fordi, at de blokerer den anbefalede mængde blå lys fra vores digitale enheder, så at vi udelukkende bliver udsat for en sund mængde. 

Eftersom dine øjne bliver skånet fra overeksponering af de blå lys, da vil du føle, at din døgnrytme bliver forbedret.

Dette vil medføre en bedre søvnkvalitet, som fører til en velrestitueret krop og sind, med færre hovedpiner, mindre stress og generelt bedre velvære i hverdagen - listen er lang. Vi ved alle, hvor vigtig søvn er. Klik her for at se vores Bedst i Test Blue Light Briller

 

Kilder: 

https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/oekonomi/forbrug/elektronik-i-hjemmet

https://www.sst.dk/da/Teenageforaeldre/Skaerm-rus-hjerne/Teenagehjernen/Hvordan-paavirkes-teenagehjernen-af-skaerm

https://videnskab.dk/krop-sundhed/elektrisk-lys-og-skaermtid-odelaegger-sovnen-og-skader-helbredet

https://illvid.dk/mennesket/aldring/lys-fra-mobiler-og-computere-forkorter-levetiden

https://ing.dk/artikel/led-skaermen-gor-dig-effektiv-men-odelaegger-din-sovn-123085