Skærmbriller..

Noget med dagligdag og skærme
Noget om blåt lys og hjernen
Søvnforstyrrelser
Hovedpine
Træthed
Hvad gør skærmbriller anderledes
Hvorfor bruge skærmbriller?

spec-2429032_1280

Mennesket har en selvvirkende effekt til at blive træt i aftentimerne når mørket falder på, dette sker naturligt da hjernen udgiver hormonet melatonin, som fortæller os at vi skal til at slappe af, og vi bliver automatisk søvnige. Denne effekt kan blive forstyrret af lys af kortere bølgelængde, primært det der kommer fra smartphone-, TV- og computerskærme. Det blå lys fra skærme forstyrrer hjernens produktion af melatonin, dette kan forringe den naturlige evne til at blive søvnig, hvorved nattesøvnen bliver plaget og søvnforstyrrelser forekommer.

Vores briller er lavet med et specielt filter

beskyt dine øjne mod blåt lys med et par skærmbriller
I takt med at flere og flere tilbringer størstedelen af deres arbejdsdag foran en skærm, er behovet for et par gode skærmbriller steget. Igennem en hel dag med computeren, mobilen, tableten og tv’et, bliver man konstant udsat for blåt lys. Ikke nok med at man arbejder ved computeren på arbejdspladsen, bruger mange også en stor del af fritid foran skærmen. Hvad enten man bruger sin smartphone, ser tv på en skærm eller tablet, kan det blå lys kan være utroligt irriterende og skadeligt. Faktisk tilføjer blåt lys flere gener, som hovedpine, søvnbesvær, skiftende døgnrytmer, ømhed og meget andet. Derfor har Blux udviklet vores egne skærmbriller uden styrke, med et indbygget filter mod det farlige blå lys, både briller til dagsbrug samt briller til aftenen, efter solen er gået ned. Læs videre, for at lære mere om blåt lys, hvad skærmbriller er og kan hjælpe med, samt hvilke mærkbare forskelle man vil opleve efter blot kort tids brug.
Hvad er skærmbriller?
En skærmbrille er et par briller, som bør benyttes foran skærmen, hvad enten man arbejder, ser tv, spiller spil eller andet. Skærmbriller er uden styrke, og har ikke til opgave at hjælpe med at se, men derimod at lindre lyset man udsættes for, når man sidder foran en skærm. Bruger man en computer derhjemme eller på sin arbejdsplads, bliver man konstant udsat for blåt lys. Blåt lys er det svageste lys blandt lysets spektrum, og justerer det indre ur i kroppen, der sørger for hvornår vi føler os trætte og hvornår vi står op. Ligeledes lindrer et par skærmbriller de kraftige lys som der kommer, når man bruger en skærm. Man vil opleve at kunne kigge på en skærm i længere tid af gangen, samt få langt mindre gener som hovedpine, ømhed, søvnbesvær og mange andre.
Derfor bør man bruge skærmbriller
I skærmbriller sidder der et filter, som korrigerer hvor meget blåt lys ens øjne optager. I skærmbriller til dagsbrug nedsættes optagelsen med 40%, mens briller der bruges til aftentimerne, giver en nedsættelse på mellem 60 og 70%. Det blå lys har til opgave at give melatonin til hjernen, som er et stof der findes hos os alle. Melatonin korrigerer hvornår vi bliver trætte, og påvirker det indre ur, som ved hjælp af underbevidstheden får os til at falde i søvn og vågne igen på bestemte tidspunkter. Hjernen udskiller selv melatonin, men processen starter først når solen er gået ned, og man ikke optager blåt lys. Sidder man foran en skærm om aftenen, vil hjernen desværre optage det blå lys og producere mere melatonin. Nu har man et for højt niveau af melatonin, og det vil derved være sværre at falde i søvn. Dette er også grunden til, at flere og flere eksperter fraråder en af bruge sin smartphone/tablet/computer i op til 2 timer, inden man skal sove. Hvis man derimod bruger et par skærmbriller i løbet af dagen, og et par om aftenen, stopper man det blå lys, og derfor produktionen af melatonin. Man vil hurtigt opleve at man bliver mere træt, og nemmere kan falde i søvn om aftenen. Udover at ændre ens søvnvaner, er der også langt andre grunde til at bruge skærmbriller. De lindrer den hovedpine, som opstår når man sidder foran en skærm. Ligeledes med ømhed i hovedregionen, migræne og faktisk kædes et lavere eller mere ubalanceret melatoniniveau, sammen med kræft.
Hvad er blåt lys?
Lys er bølgelængder, som bevæger sig i forskellige udsnit. Blåt lys er kortbølget, hvorimod f.eks rødt lys er langbølget. Det blå lys placerer sig nederst på skalaen over det synlige lys, og bevæger sig mellem 400 og 440nm. Det er derved ikke særligt skarp, og derfor har kroppen ikke en naturlig reaktion på at skærme sig af fra lyset, som vi gør med solbriller og solcreme, ved kraftigere synligt lys. Desværre trænger blåt lys rigtigt nemt ind, og går helt ind og irriterer nethinden. Det er dette, der kan være farligt, da det påvirker vores melatonin niveau, ændrer det indre urs rytme og giver os de mange førnævnte gener.
Sådan bruger man en skærmbrille bedst muligt
Først og fremmest bør man sikre sig at man bruger den rigtige type skærmbriller, på det rigtige tidspunkt. Der findes både skærmbriller til daglys, og skærmbriller til om aftenen. Disse nedsætter optagelsen af blåt lys forsk